Om jag var politiker skulle jag stimulera innovation inom alla områden.

En sak som de flesta är överens om är att världen förändras hela tiden, och att utveckling är ofrånkomligt. Vad detta leder till är att den enda långsiktigt hållbara strategin för ett land, region, företag, organisation eller person är att lära sig saker snabbare än omvärlden förändras och omsätta detta i relevant innovation. Precis allt annat har ett bäst före datum, oavsett om det är tillgång på naturresurser, bra vård, bra skolor, duktig statsminister eller något annat. Det enda som är långsiktigt hållbart är ständig innovation.

Eftersom så är fallet undrar jag vad Sveriges politiker gör för att stimulera innovation? Vem är exempelvis ytterst ansvarig för innovation inom vården? Eller skolan? Hur mycket resurser satsar vi på innovation?

Om jag var politiker skulle jag stimulera innovation inom alla områden, såsom skola, vård och infrastruktur. De två saker jag skulle sätta på plats för att bygga en plattform för innovation inom dessa områden är:

  • Data – Jag skulle samla exempelvis all vårddata i ett och samma system, låta patienten äga datan, och göra den anonymiserat tillgänglig via så kallade APIer (Application Programming Interfaces, gränssnitt som gör att man kan komma åt datan) för företag som vill bygga tjänster samt forskare och andra organisationer. Inom exempelvis vården så är datan varken samlad eller lättillgänglig. Det är en enorm nackdel och flaskhals för innovation. Data kallas ibland för “det nya guldet”, och detta beror på att med dagens teknik kan man göra så mycket värdeskapande med data. Skulle vårddatan vara samlad skulle vi dels kunna bygga nya vårdmetoder och tjänster, och dels optimera de existerande genom att se vilka vägar genom vården som faktiskt ger bäst resultat. Något man inte kan idag.
  • Ekonomiska incitament – Jag skulle se till att innovation belönas mer än icke-innovation. Det här går tillbaks till att mäta det vi faktiskt vill uppnå. För att återigen ta ett exempel från vården. Om en vårdgivare idag innoverar ett sätt att klara en behandling med tre besök istället för fem besök, vem får mest pengar från staten? Den som har den sämre lösningen. Det är givetvis ohållbart.

Förutom att sätta dessa två saker på plats för alla områden i samhället skulle jag starta en offentlig innovationsorganisation. Det är viktigt att det finns en offentlig aktör även inom innovation för att själv uppleva hur lätt/svårt det är att innovera och på så sätt hela tiden kunna förbättra sin plattform för alla aktörer. Jag skulle etablera två specifika saker för offentlig innovation:

  • Ett scout team – Det innoveras mycket inom exempelvis vård och skola runt om i världen. Vi skulle absolut vinna på att ha ett team personer som enbart har kontakt med resten av världen och så snabbt som möjligt importerar den bästa innovationen.
  • Ett antal innovationsteam – Inom varje stort område såsom skola, vård och integration skulle jag etablera ett innovationsteam som har som uppgift att bygga bättre lösningar än som finns idag.

Det finns så många lösningar kvar att bygga som totalt kommer att förändra sättet vi ser på saker som vård och skola idag. Den största utmaningen när det gäller innovation är att människor skrattar åt det som ännu inte är verklighet, glömmer det som en gång var, och lever som om nuet är för alltid. Vi behöver alla börja med att först vara öppna för att vi inte vet bäst, och sedan försöka hitta radikalt mycket bättre lösningar till våra nuvarande problem. Ett exempel är läkarkåren som förr var övertygade om att åderlåtning var en bra idé trots att det kostade människor livet. Vad försöker läkarkåren idag hålla fast vid som de själva borde ifrågasätta?

Den enda långsiktigt hållbara strategin för Sverige är att lära sig saker snabbare än omvärlden förändras och omsätta det i relevant innovation. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

2 reaktioner till “Om jag var politiker skulle jag stimulera innovation inom alla områden.

    1. Bra fråga. Jag tror ärligt talat att jag har störst möjlighet att påverka från de roller jag har nu istället för att gå in i en specifik politisk roll. Man ska aldrig säga aldrig dock, så det gör jag inte.

      Gilla

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s