Om jag var politiker skulle jag göra den dolda jobbmarknaden synlig.

Hur många lediga jobb finns det i Orsa? Jag vet inte exakt, men jag vet att det är fler än 1 miljon lediga jobb. Bara på Freelancer.com finns ett par hundra tusen jobb som kan göras från Orsa.

Känner man inte att man kan börja ta denna typ av distansjobb kan man alltid utbilda sig på hemsidor som Udacity.com för att efter 6-12 månader börja ta jobb som betalar bra hemifrån soffan. En god vän till mig driver företaget InVerita Soft där de från Ukraina jobbar åt uppdragsgivare från hela världen. De är nu över 80 anställda. De skulle lika gärna kunna finnas i Orsa.

Så när människor säger att det inte finns några jobb, och enbart hemsidan Freelancer.com just nu annonserar 233 956 jobb så har jag svårt att få ihop det.

Om jag var politiker skulle jag se till att alla dessa arbeten fanns med i Arbetsförmedlingens register, och att SYO-konsulenter utmanar elever och frågar om de inte drömmer om att bli UX-designer och egenföretagare på distans. Mitt intryck är att det inte sker idag. En sak man kan göra är att hålla skolorna öppna på kvällarna och utbilda de som vill skola om sig till denna typ av yrken med hjälp av alla resurser online på hemsidor som Udacity.com.

Det finns fler lediga jobb i varje svenskt samhälle än det finns människor. Det är en jobbmarknad som behöver bli synlig. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s