Om

För det första, jag är ingen politiker, och jag vill inte heller bli politiker. Det sagt så vill jag med initiativet ”Om jag var politiker” dela mina observationer och tankar kring samhället. I Sverige ska vi snart ha val igen, och jag tror att det är viktigt att aktivt dela sina tankar och åsikter, så att det inte är enbart extrema röster som hörs. Ta mina tankar för vad de är, observationer och idéer. Jag har haft förmånen att arbeta länge inom näringslivet med utveckling, innovation och digitalisering, och tror att det finns väldigt mycket kvar att uppfinna även inom samhällsutveckling för att snabbare utveckla ett än bättre samhälle. Utmaningen med människans förhållande till förändring är att vi skrattar åt stora idéer som ännu inte är verklighet, vi glömmer snabbt det som en gång var, och vi lever som om nuet är för alltid. Nuet är inte för alltid. Enbart förändring är för alltid.

Så, om jag bara får välja en sak som politikerna ska börja ta seriöst så är det just innovation. Där har inte något parti ens gått fram till startlinjen. Det är viktigt att vi gör det nu, för i en värld som ständigt förändras är den enda långsiktigt hållbara strategin för Sverige att lära sig saker snabbare än omvärlden förändras och omsätta det i relevant innovation. Allt annat har ett bäst före datum på sig. Lärande och innovation är det enda som på riktigt är långsiktigt hållbart. Så mer resurser, ekonomiska incitament och tydligare ägande kring innovation inom alla områden. Jag tror att vi kan göra det och göra det bra.

I vissa fall kommer du säkert att uppfatta det jag skriver på gränsen till överförenklat. Det är inte för att jag är naiv, jag förstår att varje fråga är mer komplex än vad den kan verka. Det sagt så tror jag mycket på iteration, dvs att våga testa-lära-testa igen-lära-testa igen-lära osv – allt med en hög ambition och tydligt mål. Det är en framgångsrik metod som göra att man kommer igång.

Min ambition är genuint att bygga ett bättre samhälle, och göra det på ett sätt där vi är goda mot varandra i processen. Så anta goda intentioner med allt som skrivs så får vi ett gott, glatt och bra samtal om hur vi ska bygga samhället tillsammans.

Nu kör vi.

Annons