Om jag var politiker skulle jag accelerera integrationen av nyanlända.

Vår oförmåga att effektivt integrera människor i samhället har ställt till mycket skada som stress, arbetslöshet, främlingsfientlighet, och en upplevd oförmåga att välkomna fler flyktingar än vi gör till Sverige.

Det är väldigt viktigt att när vi pratar om integration så pratar vi om individer, inte kulturer. Kulturer är generaliseringar som i vissa fall säger något om en individ, men ibland kan ge en väldigt fördomsfull och felaktig bild. Det finns vissa saker man känner sig som en del av i sin kultur, och vissa saker man tar avstånd från. Vi är alla individer som har våra egna värderingar, preferenser och uttryck. Poängen med ett samhälle bör vara att bejaka individens fria vilja, och utifrån vem personen vill vara hitta ett sätt att komma till sin fulla rätt i ett samhälle. Det handlar alltså inte om att bevara kulturer, utan om att bejaka individer.

För det första skulle jag samla en grupp analytiker och utvecklare för att innovera ett sätt att kunna ge ett välinformerat besked på varje ärende om uppehållstillstånd inom 24 timmar. Lagen säger att ingen ska behöva vänta längre än 9 månader, men allt detta skapar mycket osäkerhet, psykologisk ohälsa och samhällskostnader. Inom 24 timmar är det rimligt att få besked. Då vet man sen vad som gäller.

Med risk för att verka simplistisk, här är vad jag skulle göra för att accelerera arbetet med integration inom de områden jag bedömer behövs:

Hälsoplan – Vid ankomst till Sverige ska varje person få en fysisk och psykisk hälsoundersökning och en plan för hur den fysiska och psykiska hälsan ska nå bra nivåer. Detta p.g.a. att många nyanlända lider av trauman och andra skador. Det kan vara allt från terapi, operation eller träningsprogram.

Integrerat boende – För att ge varje individ den bästa möjligheten att komma till sin rätt i det nya samhället är det viktigt att boendesituationen reflekterar det nya samhället, dvs att merparten av grannarna är svenskar. Initiativ som Rinkeby, Tensta och Rosengård levererar inte på detta. Här kan datorer hjälpa till genom att varje person anonymt registreras med ursprung och boplats och där datorn sedan räknar ut för nyanlända var de kan bosätta sig för att inte hamna med alla andra från samma ursprung. I steg ett kan Sverige starta Airbnb för nyanlända där ett svenskt hushåll kan få 250 kr per dag för uppehälle av en nyanländ person. Detta istället för att ofta betala väldigt höga avgifter till diverse asylboenden.

Språkstudiekrav – För att kunna integreras på ett bra sätt i Sverige behöver man kunna prata svenska. Jag skulle införa ett krav på att studera och därmed lära sig svenska för alla nyanlända. Allt annat vore en björntjänst. Denna språkundervisning ska börja samma dag man anländer till Sverige och ansöker om uppehållstillstånd via en mobil-App.

Arbete – När man har ett arbete och tjänar sina egna pengar känner man sig behövd, och det är också grunden för ett fungerande samhälle att människor arbetar. Alla personer som kommer till Sverige bör inom 7 dagar få ett bankkonto samt sättas i arbete. Med 24h maxgräns för besked om uppehållstillstånd blir detta möjligt. Jag skulle bygga en AI-baserad online plattform för att matcha nyanlända med arbetstillfällen. Här skulle jag även öppna upp för den dolda arbetsmarknad som finns med bland annat digitala distansarbeten som Freelancer.com.

Genom 24h maxgräns till besked om uppehållstillstånd, en gedigen hälsoplan för att säkerställa att du successivt mår bättre fysiskt och psykiskt, möjligheten att lära dig språket från dag ett, möjligheten till arbete i någon form från dag ett samt ett umgänge och boende med svenskar så kommer integrationen att accelerera. Det kommer göra det möjligt att välkomna mångdubbelt fler människor i behov av ett nytt ställe att bygga sitt liv och sin framtid. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s