Om jag var politiker skulle jag höja skatten på onyttig mat för att subventionera nyttigare mat.

Övervikt är ett ökande problem i samhället enligt Folkhälsoinstitutet. Det som står i kassalinjen i matbutiken säljer flera hundra procent mer än det som står ute i butiken. Idag hittar vi inte bara nyttiga saker i kassalinjen direkt. Tvärtom. Det är  ingen dagligvaruaktör som på allvar försöker förbättra folkhälsan. Dessutom gynnar inte de subventioner som finns nyttig mat. Läsk, godis och mycket annat är helt enkelt inte nyttigt.

Om jag var politiker hade jag gjort det möjligt för alla att ha råd att äta god och nyttig mat och snacks.

Detta handlar om vad vi vill bygga för samhälle? Bättre eller sämre folkhälsa? Om så, hur agerar vi på det?

Ett första steg för att tydligt markera vilket samhälle vi vill bygga i Sverige skulle vara att kraftigt höja skatten på raffinerat socker och motsvarande substitut för att investera detta i att sänka priset på nyttigare mat. En ekologisk paprika ska aldrig behöva kosta mer än en kexchoklad. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s