Endast ljuset kan besegra mörkret.

Vi måste se bortom det politiska valet och inse att det viktiga är hur vi var och en agerar varje enskild dag. Vilken värld vill du bygga? Den frågan behöver jag, du och alla andra människor ställa sig. Något vi alla säkert förstår men inte alltid tänker på är att godhet och ondska är svåra begrepp, och att båda finns i varje människa. Det är inte så att vissa människor är onda och andra goda. Det är så att alla människor ibland gör goda saker och ibland gör onda saker. Med den utgångspunkten kan vi förhoppningsvis försöka se det goda i varandra och hjälpa varandra att prioritera det.

En väldigt farlig sak i detta är vårt ständiga behov att som människor anpassa oss socialt efter de runt omkring oss. Titta på de folkmord som skett i Tyskland, Rwanda och på många andra håll i världen. En majoritet av människor på plats har varit delaktiga i folkmorden på olika sätt. Om vi skulle ta situationer som folkmord som representativa för hur människor är så är majoriteten av alla människor på jorden onda. En hemskt mörk tanke om människan. Men tror vi det? Eller tror vi att människan faktiskt har möjlighet att fylla sitt liv med mer godhet? Det tror jag. För att göra det möjligt tror jag att vi behöver medvetandegöra vad vi faktiskt tycker är godhet och ondska i vår vardag så att vi kan göra mer medvetna val. Om det sedan ändå kommer en katastrof som exempelvis försök till folkmord i vår närhet så hoppas och tror jag att med ökad medvetenhet så väljer fler att inte vara en del av det, utan aktivt bekämpa det och förhoppningsvis stoppa det i sin vagga. Människan är kapabel till oerhörd ondska, men också till oerhörd godhet.

Jag förstår att människor tycker olika om vad som är gott och vad som är ont. Med risk att överförenkla vill jag därför börja med att ge några exempel på var jag står i den frågan i stort och smått.

Exempel på godhet:

 • Säga “hej” till de du möter på promenaden, även om du inte känner dem
 • Ge av sin tid, pengar och övriga resurser för att bygga ett bättre samhälle
 • Möta ilska med lugn
 • Anta att andra människor har goda intentioner med det de gör
 • Prata med, inte om någon om det finns ett problem
 • Lyssna för att försöka förstå
 • Tänka på vad någon annan kan behöva utan att personen bett om det
 • Ovillkorlig kärlek

Exempel på ondska:

 • Folkmord
 • Främlingsfientlighet
 • Lägga all sin fritid på sig själv och sin närmaste familj och nöjen när det finns så många som behöver hjälp
 • Tala illa om någon i en debatt, vem personen än är
 • Vara arg utan att genuint försöka förstå
 • Våld i alla dess former, även när det sker inom så kallade “motdemonstrationer” eller för “en god sak”

Du har ytterst ansvar för dig själv och dina val, hur du agerar, vad du säger och vad du tänker. Jag ber dig att välja godhet framför ondska så ofta du kan. Även när du börjar känna dig arg, kanske speciellt när du börjar känna dig arg. Mörker kan inte besegra mörker. Mörker har aldrig lyckats besegra mörker. Mörker kommer aldrig lyckas besegra mörker. Endast ljuset kan besegra mörkret. Det ljuset finns i dig, vem du än är. Så när det gäller val, idag och alla andra dagar, välj det.

Många kramar

Johan

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s