Innovation är det enda hållbara för Sverige.

Världen förändras hela tiden, exempelvis teknikutveckling, flyktingströmmar, ålder på befolkning och miljön. Det här är något som förmodligen de flesta är överens om. Håller man med om detta följer dock att innovation är den enda långsiktigt hållbara strategin för en individ, ett företag, en organisation, men också en nation. Den enda. Precis allt annat har ett bäst före datum på sig. En bra statsminister, god export och en sund lagstiftning kommer förr eller senare att bli irrelevant om det inte fortsätter att utvecklas, förändras och innoveras.

Tänk vad oerhört mycket positivt innovation inom olika områden har fört med sig. Att vi inte längre behöver tvätta för hand. Att många sjukdomar i det närmaste är utrotade. Att vi kan använda jorden för jordbruk mer effektivt och vist. Att vi kan leva längre och vara friskare. Tittar man på hur Hans Rosling pratade om innovation och förändring så ser man att den gjort jorden till en bättre plats att leva på.

Trots att innovation är Sveriges enda långsiktigt hållbara strategi så talas det förvånansvärt lite om det under valrörelsen. När jag besöker partiernas hemsidor och tittar under “politik A-Ö” så är det enbart två av åtta partier som har med innovation, och även där är omfattningen och informationen väldigt begränsad. När jag söker igenom samtliga åtta riksdagspartiers valmanifest förekommer ordet “innovation” enbart 17 gånger totalt genom samtliga valmanifest, och då inte länkat till någon stor strategi kring ämnet (nationella manifest, förutom Socialdemokraterna där jag enbart fann per region och valde Stockholm). Det handlar tyvärr inte heller om att de kallar innovation något annat, utan om brist på synen på innovation som en prioritet och lösning på många problem.

Innovation handlar inte enbart om att ge universiteten anslag för forskning & utveckling. Innovation kan och bör göras inom precis alla områden av samhället, inte minst offentlig sektor där innovation ofta lyser med sin frånvaro. Jag vill veta hur vi bedriver innovation inom vård & omsorg, skola, arbetsliv och politik idag? Områden som politiker har direkt inflytande över. Hur vi kontinuerligt är besatta av att experimentera, testa, lära och utveckla nya lösningar på nya och gamla utmaningar? Vilka investeringar görs? Hur stimulerar politikerna innovation inom offentlig sektor genom att göra det lätt att innovera? Vem är ansvarig för innovation inom svensk sjukvård? Vem är ansvarig för innovation inom hur beslut fattas inom politik? Vem är ansvarig för innovation inom integration och säkerställer att asylsökande får besked inom 24 timmar, inte 9 månader? För det är möjligt med innovation. Precis som det är möjligt att korta vårdköer, att ge äldre värdig omsorg, att skapa tiotusen nya arbetstillfällen i valfri kommun ute i landet och att helt ta bort behovet av att duktiga läkare ska lägga tid på att göra scheman för personalen på sjukhus.

Här är fyra exempel på saker som Sveriges politiker kan göra för att accelerera innovationen inom offentlig sektor:

Plocka hem innovation från hela världen – Skapa ett nationellt team på ca tio personer vars uppgift det är att kontinuerligt identifiera den bästa innovationen inom offentlig sektor runt om i hela världen och ta hem den till Sverige. Hittar man t ex något inom vården i Singapore så kan det testas med ett landsting i Sverige, och när det framgångsrikt kopierats kan det sedan kopieras till resten av landet. Det pågår mängder av innovation inom vård, skola, arbetsliv etc runt om i världen, låt oss plocka hem dessa snabbare än någon annan.

Samla all data och gör den tillgänglig – Tillgång till data stimulerar innovation. Samla all data om människor i ett molnbaserat system, ge ägarskapet av all data till varje individ för att skydda integriteten, säkerställ att datan är säkert lagrad, och gör den sedan tillgänglig via anonymiserade APIer (gränssnitt) så att forskare kan forska på den och företag och individer kan utveckla lösningar och produkter som gör samhället bättre. Att vi t ex 2018 inte har all vårddata i ett och samma system, ägd av varje individ, och brett tillgänglig för innovation gör att vården är långt ifrån så bra som den skulle kunna vara. Det kostar liv, lidande och effektivitet för varje månad som går då detta inte är en verklighet. Här är länder som Estland föregångare, se exempelvis e-estonia.com.

Mät det vi faktiskt vill uppnå – Vad vill vi uppnå med hälsovården i Sverige? Välmående, så mycket och så snabbt som möjligt. Mäter vi det? Nej. Vad vill vi uppnå med skolan? Individer som tar ägarskap över sina liv, mår bra, får eller skapar arbeten osv. Mäter vi det? Nej. För att innovation ska gynna det vi faktiskt vill uppnå med samhället behöver vi börja mäta det vi vill uppnå. Många kommer säkert påtala att det inte är lätt att mäta exempelvis välmående. Absolut, håller med. Just därför måste vi börja redan nu för att hitta ett bra sätt att göra det. När vi kan mäta det vi vill uppnå kan vi nämligen börja skapa ekonomisk stimulans för innovation, och exempelvis säga att du som vårdgivare inte får betalt för antal läkarbesök, utan för hur mycket bättre du fick människor att må.

Tillsätt en person som leder innovation för varje viktigt område i offentlig sektor – Gör det tydligt på nationell nivå vem som ansvarar för att stimulera innovation och innovera inom hälsovård, skola, äldreomsorg, integration, arbetsmarknad, politik, samt alla andra områden som är viktiga inom offentlig sektor. Profilen på personen bör vara en riktig innovatör/entreprenör, dvs någon som är van att tänka stort och nytt och få idéerna praktiskt genomförda.

Offentlig sektor behöver göra två saker: Dels innovera själva, och dels bjuda in och stimulera innovation från företag, privatpersoner och alla andra som vill och kan bidra. Låt de bästa idéerna vinna.

Att inse behovet av innovation är att vara ödmjuk, för det är att säga att vi har inte listat ut allt än. Det fantastiska med innovation är att innovation kan lösa nästan alla stora problem vårt samhälle möter, och innovation kan göra det på många olika sätt. Hur vet vi idag att den lösning vi har för att planera skolmat är bäst i världen? Eller den metod för att bota en specifik knäskada? Eller den omsorg äldre får? Tror vi handen på hjärtat att vi är bäst i världen inom alla områden? Eller ens inom 1% av alla områden? Om inte, vill vi inte utveckla dem?

Innovation är det enda hållbara för Sverige. Gör det till er högsta prioritet. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s