Om jag var politiker skulle jag göra Sverige till världens främsta nation på aktivering av Best Practice.

När man tänker på det är det nästan övermäktigt hur oerhört mycket det uppfinns / innoveras över hela världen. Tänk på de tusentals forskare, företag, organisationer, sjukhus och avdelningar som försöker utveckla lösningar för varje specifikt problem inom vården. Tänk sedan på hur dålig koll vi har på vilka lösningar som just nu utvecklas i Sydkorea, Israel, Australien, Malaysia, Singapore och Peru.

Föreställ dig en värld där Sverige har stenkoll på vilken lösning som vid varje given tidpunkt är den bästa lösningen på varje given utmaning inom vård, skola och omsorg, oavsett var i världen den uppfunnits. I många fall kommer det vara lösningar som ger mångdubbelt bättre resultat än de vi använder idag. Så kallade Best Practice.

Om jag var politiker skulle jag göra detta möjligt i tre steg:

1) Tillsätt ett team på nationell nivå vars enda uppgift är att över hela världen leta fram de bästa existerande lösningarna till de största problemen vi har i samhället. Dvs de ska inte uppfinna något nytt, utan enbart leta bland de lösningar som universitet, företag osv arbetar på idag.

2) Ge detta team möjligheten att för varje Best Practice de identifierar samarbeta med t ex en kommun för att testa att kopiera lösningen i liten skala.

3) För de lösningar som vi framgångsrikt lyckas kopiera där resultaten är minst 20% bättre så rullas de sedan ut nationellt så snabbt det går.

På detta sätt gör vi det möjligt för alla kommuner att känna delaktighet och ägarskap över olika Best Practice. De blir sedan språkrören och de positiva exemplen i steg 3.

Hur vet vi idag att den lösning vi har för att planera skolmat är bäst i världen? Eller den metod för att bota en specifik knäskada? Eller den omsorg äldre får? Tror vi handen på hjärtat att vi är bäst i världen inom alla områden? Eller ens inom 1% av alla områden? Om inte, vill vi inte veta vem som är det och fundera på om det finns något vi kan lära från dem? Det vill jag.

Om jag var politiker skulle jag göra Sverige till världens främsta nation på aktivering av Best Practice.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s