Om jag var politiker skulle jag ge alla möjlighet att lära sig programmering.

Programmering, eller kodning som det också kallas, tillhör området Datavetenskap och kan användas till fler saker än vad människor ofta tänker på. Även om du inte kommer arbeta med programmering så är det väldigt bra att kunna det då alla människor på olika sätt använder lösningar som programmerats – på fritiden, i skolan och på jobbet. Nedan har jag sammanfattat hur alla kan lära sig programmering. Denna sammanfattning finns även som pdf. Den möjligheten hade jag gett till alla om jag var politiker.

Lär dig programmera – För barn och vuxna, 0 till en miljard år gamla

Börja med att lära dig grunderna i programmering med hjälp av så kallad blockprogrammering. Det gör du lättast på Code.org:

1) Registrera ett konto genom att gå till Code.org, klicka på “Börja lära” och sedan knappen “Skapa ett konto”.

2) När du registrerat ett konto och loggat in klickar du på Code.org loggan uppe i vänstra hörnet. Sedan går du ner till “Hitta en kurs” och klickar på den knappen.

3) Sedan väljer du antingen en kurs (1-4 beroende på ålder/förkunskaper) eller scrollar ner och väljer ett “Timmen med kod” tema. Sedan är det bara att köra igång och öva.

När du kan grunderna i programmering kan du börja experimentera på egen hand. Det gör du lättast på någon av de två hemsidor som finns på svenska för att programmera med blockprogrammering: Code.org eller Scratch.mit.edu.

Code.org: Här kan du på första sidan när du är inloggad scrolla ner till “Spel-labb” och klicka på den. Sedan är det bara att börja experimentera. Code.org har en YouTube-kanal med instruktionsvideos. Dessa är på engelska, men du kan alltid använda svensk text.

Scratch.mit.edu: Här kan du efter att du registrerat ett konto och loggat in klicka på “Skapa” högst upp i menyn, sedan är det bara att köra igång. Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har skapat en serie instruktionsvideos på svenska på YouTube om du vill komma igång med Scratch. Du hittar dem här. Om ditt barn är mindre än 7 år kan du också börja med Scratch Junior först, vilket endast finns som App till iPad.

När du lärt dig grunderna i programmering via blockprogrammering kan du börja lära dig riktig kod. Det kan du göra på Codecademy.com. Skaffa ett konto och kör igång. Vet du inte var du ska börja, så börja med en introduktion till JavaScript. Här kan du även lära dig bygga hemsidor i HTML och CSS, samt mycket annat.

Om du vill programmera robotar rekommenderas bollen Sphero som en start. Många robotar finns att köpa på hos.se. Om du vill börja bygga hemsidor kan du använda WordPress.com som är gratis och har byggt mest hemsidor på Internet.

Bra att veta om att lära sig programmering

Det finns vissa saker som är bra att ha i åtanke när du ska lära dig programmering:

  • Alla kan lära sig programmering – Forskningen inom lärande pekar på att alla kan lära sig programmering, det handlar “bara” om att bestämma sig och kämpa hårt
  • Fantasin är svårast – Att lära sig koda kan många göra, men att komma på bra idéer för vad du ska koda är svårt
  • Testa mycket – När du programmerar, försök inte lösa allt på en gång, utan kör ditt program ofta även om det är halvfärdigt bara för att se hur det beter sig
  • Arbeta tillsammans – Det är ofta roligt att arbeta tillsammans med någon, speciellt när ni ska lösa något svårt, se bara till att båda får vara med och hjälpa till
  • Titta på andras kod – På Code.org och Scratch.mit.edu kan du titta på andras projekt och se hur de lyckats koda vissa saker som du kanske vill ha med i ditt program

Sist men inte minst, ha kul! Se till att det blir roligt genom att gå in för att lära dig programmera med ett leende på läpparna, och fundera hela tiden på hur du kan göra saker roligare 😉

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s