Om jag var politiker skulle jag vara snäll.

Om jag var politiker skulle jag ställa mig två viktiga frågor: 1) Hur är jag genuint god mot andra människor i alla olika situationer?, och 2) Skulle världen bli bättre eller sämre om jag försökte vara godare?

Varje dag bestämmer vi med våra handlingar vilken värld vi vill bygga. Vilket ansvar! Tänk att du varje dag bygger en hel värld. Om du gör goda saker bygger du världen åt ett håll. Om du gör onda saker bygger du världen åt ett annat håll. Här pratar jag inte bara om uppenbar ondska som gruppvåldtäkter, folkmord, misshandel och stöld. Jag pratar också om vilken ton man har mot någon annan i sociala medier, likgiltigheten man väljer att ha i en fråga man borde säga vad man tycker om, bemötandet mot sina barn när mobilen gör sig påmind, passiviteten i att ta till vara på möjligheten att bygga en bättre värld osv. Allt detta är ondska som bygger världen åt fel håll, ondska som tyvärr ofta maskerar sig som passivitet.

Principen för dina handlingar tycker jag ska vara att allt det du gör varje dag, ska du också med glädje vara villig att låta dina barn, familj, vänner och du själv utsättas för. Hur du agerar mot någon annan i trafiken, vad du säger om någon annan i en debatt, eller bakom stängda dörrar, om du hjälper någon eller inte som behöver hjälp. I allt du gör, vill du att någon annan ska göra det mot någon du älskar? Om inte så uppmuntrar jag dig att göra något annat.

Världen består inte av goda och onda människor. Världen består av människor som utifrån sin situation väljer hur de förhåller sig till världen. Vi har alla ansvaret för våra handlingar, och vi har alla förmågan att göra andra val om vi verkligen vill det. Du behöver därför bestämma dig för vilken värld du vill bygga och öva upp självdisciplinen i att agera så. Ibland är det lättare, och ibland är det ruskigt svårt, men du är inget offer som har någon som helst rätt att göra en annan människa illa bara för att du inte har det lätt eller bara för att “det alltid gjorts så”. Du har ett ansvar att visa andra människor kärlek för att bygga en bättre värld.

Ett klassiskt exempel är partidebatter. Personligen tycker jag att det ofta känns som dålig användning av min tid att titta på partidebatter då det sällan ger något djup. Jag föredrar att se en djupare intervju med en partiledare eller allra helst läsa in mig på politiken från ett parti och sedan maila deras sakkunniga med mängder av följdfrågor. Om jag var politiker hade jag valt att aldrig prata illa om någon annan person, utan istället fokusera på vad jag vill göra och hur jag vill lösa saker. När deltagarna kontinuerligt pratar negativt om motståndaren försvinner fokus från sakfrågan, och det skapar dessutom en betydligt sämre debatt och ett fördummande av befolkningen.

Kärleken har en oerhörd kraft när den släpps fri, och desto mer vi delar med oss av den desto mer har vi kvar av den. Det är lite som citatet “Jag vet inte så mycket om tur, jag vet bara att desto mer jag tränar desto mer tur får jag”. Detsamma gäller förmågan att visa kärlek till andra människor. Du måste börja träna nu för att bli riktigt bra på det. Jag försöker agera utifrån detta jämt. Jag lyckas absolut inte alltid leva som jag vill, men jag lyckas långt mycket oftare än om jag inte medvetet skulle utmana mig att ständigt försöka.

Jag vet att många politiker nog känner att i exempelvis en partidebatt är det “så man gör”. Det är inte sant. Sanningen är att det ibland är väldigt svårt att bryta med sociala normer, men långt ifrån omöjligt. Så jag vill uppmana alla politiker i Sverige att från idag och framåt aldrig någonsin prata illa om en annan politiker. Det kommer inte bygga en bättre värld.

Så i varje situation hade jag funderat på hur jag kan visa andra människor respekt, kärlek och hålla en god ton – och aldrig någonsin prata illa om någon annan. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s