Om jag var politiker skulle jag bekämpa psykisk ohälsa.

I samtliga länder i västvärlden är psykisk ohälsa ett större problem än fysisk ohälsa (ref). Mer än 1 miljon svenskar lider av någon av de stora mentala utmaningarna ångest, depression, stress och kronisk smärta. Ca 1 miljon svenskar äter antidepressiva läkemedel (ref). Psykisk ohälsa utgör cirka 46 procent av alla pågående sjukskrivningar i Sverige och ökade med 129 procent från juni 2011 till halvårsskiftet 2017 (ref). Den psykiska ohälsan bland unga har stigit med ca 100% i Sverige sedan 2006 (ref).

Tyvärr finns det mycket tabu kring psykisk ohälsa och vi måste avdramatisera detta. Det måste bli lika naturligt att prata om psykisk ohälsa som det är att prata om fysisk ohälsa som benbrott.

En förbättring av psykisk hälsa skulle ha den största positiva påverkan på människors välmående av allt vi kan göra. Det är stort. Psykisk ohälsa är givetvis komplext och beror på många olika saker. Det sagt, av ca 1 miljon svenskar som idag lider av ångest, depression och stress så söker två tredjedelar inte hjälp trots att hjälp finns att få. En hjälp som finns att få som en bra start är online KBT (dvs online behandling), något forskning visar fungerar, men tyvärr är marknaden superfragmenterad och har ett väldigt dåligt användargränssnitt vilket gör att det är en stor tröskel att komma igång. Om en person påbörjar en online behandling men börjar droppa av så räcker det ofta med ett samtalsstöd för att de ska fortsätta behandlingen. Mer avancerad behandling kan sedan kopplas på vid behov då en stor del av diagnosen kan göras online.

Det vi kan göra är följande:

  • En ständigt rullande nationell kampanj för att avdramatisera psykisk ohälsa
  • En nationell online portal för omedelbar hjälp via online KBT dit alla människor kan gå som startpunkt, liknande Mindspot Clinic i Australien
  • En möjlighet för alla som går igenom behandlingen att agera samtalsstöd för de som ännu inte är igenom om man vill – Det är oerhört givande att få hjälpa andra, och detta går i linje med exempelvis Anonyma Alkoholisters metodik

Genom att göra detta skulle en stor del av befolkningen kunna lyftas till bättre psykiskt välmående, vilket skulle positivt påverka väldigt många områden inom samhället som exempelvis sjukskrivningstal, arbetslöshet, kvalitén på ledarskap, övervikt och så vidare.

Vi har en möjlighet att rätt så snabbt förbättra den psykiska hälsan i landet om vi tar ett ordentligt gemensamt krafttag. Det hade jag gjort om jag var politiker.

Annons

Dela en tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s